10 x een goed huismiddel tegen snurken

geplaatst in: Snurken | 0

huismiddel tegen snurkenEen huismiddel tegen snurken kan soms best goed helpen.

Als je veel snurkt kunnen anderen daar last van hebben, maar ook jij zelf.

Je kunt namelijk wakker worden van je eigen gesnurk, of minder diep slapen.

Dat is niet alleen vervelend, het kan je complete leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat je overdag minder energie hebt en daardoor minder goed in je vel zit, of zelfs ronduit humeurig bent.

Om dit te voorkomen heb ik hieronder niet één huismiddel tegen snurken, maar veel verschillende voor je op een rij gezet.

Op die manier kun je beginnen met het huismiddel tegen snurken welke het beste bij je past. Mocht die niet helpen, dan kun je door gaan totdat je één gevonden hebt die in jouw situatie wél helpt.

De praktijk leert dat het vaak een combinatie is van meerdere oefeningen bij elkaar. Ga er dus snel mee aan de slag!

Waarom is een huismiddel tegen snurken nodig?

Er zijn mensen die al snurken van jongs af aan. Maar er zijn ook mensen die op een gegeven ogenblik zijn gaan snurken.

Op welk moment je ook bent begonnen met snurken, dit zijn oorzaken die in veel gevallen voorkomen:

 • Je rookt
 • Je hebt veel alcohol gedronken voordat je naar bed ging
 • Je hebt last van allergieën
 • Je bent verkouden
 • Je hebt last van overgewicht

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar in veel gevallen hebben bovenstaande punten er wel mee te maken.

Daarnaast kan er ook iets aan de hand zijn met je luchtwegen. Om daar achter te komen zul je naar de dokter moeten gaan zodat die er eens naar kan kijken. In dat geval zal een huismiddel tegen snurken niet snel helpen.

3 Tips om belangrijke oorzaken te voorkomen

Onderstaande tips zijn niet echt huismiddelen tegen snurken, maar zullen je wel helpen om de oorzaak van het snurken op te lossen.

Ik vind het zelf erg belangrijk dat je hier naar kijkt, want uiteindelijk is de oorzaak wegnemen de beste manier om van je snurken af te komen.

Tegelijk zijn dit tips voor de lange termijn, ze zullen dus niet na een week al effect hebben. Daarom zal ik verderop in dit artikel ook echte huismiddelen tegen snurken met je bespreken.

1. Stop met roken

Het is voor veel mensen erg moeilijk om te stoppen met roken. Toch kan dit een belangrijke oorzaak van het snurken zijn.

Natuurlijk is roken ook voor je algehele gezondheid erg slecht. Je conditie gaat er van achteruit en je bent vaak verkouden. Als je niet langer afhankelijk wilt zijn van een verslaving kun je hiervoor hulp zoeken of zelf stoppen.

Zorg dat je er van overtuigd bent dat stoppen met roken echt het beste voor jezelf is. Prik een datum dat je gaat stoppen en vertel iedereen dat je het gaat doen. Gooi alles wat er mee te maken heeft weg.

Ga er voor!

stoppen met roken

2. Matig met alcohol

Als je echt wilt stoppen met snurken is het verstandig om niet te veel alcohol meer te drinken voordat je naar bed gaat.

Als je binnen 3 uur voordat je gaat slapen nog te veel alcohol drinkt, is je tong en gehemelte té ontspannen. Hierdoor gaat het geheel vibreren wat te horen is als snurken.

Als je verslaafd bent aan alcohol, zoek hier dan professionele hulp voor. Een alcohol verslaving is niet niks en in je eentje is het erg moeilijk er af te komen.

Je bent verslaafd aan alcohol als je:

 • Elke dag drinkt
 • Ook vaak overdag drinkt
 • Niet kan stoppen na een glas
 • Een black-out soms voor komt
 • Alleen drinken geen probleem vind

Kijk jezelf recht aan en bepaal of jij hier last van hebt. Zoek dan hulp en kom van je gesnurk af!

3. Ga afvallen

Als je last hebt van overgewicht kan dit heel goed de hoofdreden zijn dat je snurkt.

Te zwaar zijn is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je nachtrust. Er zijn erg veel manieren om af te vallen, je kunt het op eigen houtje doen of door middel van een programma of boek.

Bekijk dit boek om af te vallen >>

Doe deze slaap IQ test

Om er achter te komen of jouw kennis over goed slapen wel op peil is kun je deze zelf-test doen.

Je weet dan zeker dat je de goede oorzaak aanpakt.

10 x een huismiddel tegen snurken

Ok, je weet nu hoe je de grootste oorzaken van snurken kunt aanpakken.

Maar misschien heb je daar geen last van of ben je daar al mee bezig. Of je weet wel dat je er last van hebt, maar je hebt er op dit moment niet de energie voor om er iets aan te doen.

Dan heb ik hieronder tips voor je die op korte termijn het snurken kunnen verminderen.

Ieder huismiddel tegen snurken heeft zijn voor- en nadelen. Kies er eentje uit waar je mee gaat beginnen en houd resultaten in de gaten. Mocht het niet veel helpen, of maar een beetje ga dan naar het volgende huismiddel.

Je kunt ze gewoon op eigen houtje uitvoeren, je hebt er geen doktersadvies voor nodig. Let’s go!

1. Ga regelmatig zingen

Dit eerste huismiddel tegen snurken is een makkelijke en als je er van houd, ook een leuke!

Als je namelijk gaat zingen, dan gebruik je je stembanden en spieren in je keel. Door dit regelmatig te doen worden je keelspieren getraind en worden ze minder slap. Alles gaat dan wat strakker staan in de keel en daardoor ga je minder snurken.

Je kunt het direct goed aanpakken door op zangles te gaan. Daardoor leer je niet alleen heel goed zingen, maar het wordt er vaak ook leuker van. Daarnaast heb je een stok achter de deur om er mee bezig te blijven.

zingen tegen snurken

Mocht je zangels niet zo zien zitten, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf regelmatig oefeningen te gaan doen.

Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn:

 • Zing iedere klinker 3 keer
 • Telkens met een andere medeklinker er voor
 • Dus: ba ba ba, ca ca ca, da da da enz tot en met za za za
 • Ga verder met: be be be, ce ce ce tot en met: zu zu zu.

Als je dit iedere dag doet, bijvoorbeeld onder de douche of in de auto naar je werk, worden de spieren in je keel na een paar weken al sterker.

Je kunt natuurlijk ook deze zanglessen volgen

2. Spieren in je mond trainen

Niet alleen de spieren in je keel kun je trainen, maar ook de spieren in je mond.

Met dit huismiddel tegen snurken maak je geen geluid, wat met zingen natuurlijk wel het geval is. Misschien komt dat beter uit in jouw situatie 😉

 • Train je tong door het puntje ervan tegen je gehemelte te duwen. Vervolgens duw je zo je tong over je gehemelte naar achteren
 • Je kunt ook je tong trainen door hem tegen je tanden aan te duwen. Hou dit een paar seconden vol en wissel af tussen je tanden en kiezen
 • Doe je mond open en trek met een vinger je wang opzij, doe dit met beide wangen
 • Zeg regelmatig AAAAH met je mond zo ver mogelijk open
 • Maak regelmatig overdreven kauwbewegingen

Door de oefeningen vaker achter elkaar te doen, versterk je het effect er van.

Als laatste kun je nog een pen of potlood tussen je tanden klemmen. Bijt niet te hard, want dat is slecht voor je tanden. Houd dit voor ongeveer 5 minuten vol en probeer het iedere dag te doen (makkelijke oefening voor op kantoor 😉 ).

3. Onderkant van de tong trainen

Je kunt je tong ook aan de onderkant trainen. Dit huismiddel tegen snurken zorgt er voor dat je tong als je slaapt beter op zijn plek blijft liggen wat snurken kan voorkomen.

Eigenlijk is het heel simpel:

Je drukt met je duim tegen de onderkant van je kin voor een minuut of 5.

Dat is het.

Duw niet te hard, maar wel stevig. Wat er gebeurd is dat je ondertussen wel gewoon moet blijven ademhalen en slikken. Doordat je op die plek tegendruk zet, moet je tong extra moeite doen om deze beide handelingen toch voor elkaar te krijgen.

Je zult het wel merken als je het een paar minuten achter elkaar doet.

Erg makkelijk om toe te passen als je voor een poosje stil moet zitten, het geeft ook direct een aandachtige houding aan 😉

4. Leer muziek maken met een buis

Dit klinkt natuurlijk wat banaal, maar ik heb het hier over het leren bespelen van een didgeridoo.

Dit is een holle buis waarmee je op een bepaalde manier al blazend muziek kan maken. Dit instrument komt oorspronkelijk van de aboriginals uit Australië.

Dit instrument wordt bespeeld door met de wangen, de tong en een bepaalde stand van de kaken te blazen. Je traint daarmee dus alle bijbehorende spieren in en rond je mond.

Het meeste effect heeft het trainen van de spieren waarmee je ademhaalt en je gehemelte. Door deze strakker te maken met het beoefenen van een didgeridoo snurk je minder heeft onderzoek uitgewezen.

didgeridoo tegen snurken

5. Andere tong-oefeningen

Een leuk huismiddel tegen snurken is je tong sterker te maken door er hem een gewicht te laten heffen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door met een lepel ondersteboven op je tong te leggen en je tong de lepel omhoog te laten duwen. Ondertussen kun je met je hand wat tegendruk aan de lepel geven.

Je doet dit ongeveer 10 seconden achter elkaar en dat 10 keer. Je tong wordt op die manier al sterker.

Naast het sterker maken van de tong helpt het ook om je tong te rekken. Dit doe je door je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit je mond te steken. Dit hou je zo 10 seconden vol.

Vervolgens doe je dit nog eens, maar laat je dan je tong naar links buigen en daarna naar rechts. Herhaal deze oefeningen een paar keer achter elkaar.

Extra Tip: Leer beter slapen met de 7 Stappen methode, dan weet je precies wat je in welke situatie moet doen. 

7 Stappen Methode Ontdekken

5 x huismiddel tegen snurken met voeding

De onderstaande tips bestaan allemaal uit producten die je kunt eten of drinken. Stuk voor stuk een echt huismiddel tegen snurken.

6. Munt om te smeren

Als je verkouden bent of last hebt van een allergische reactie en daarom aan het snurken bent, kun je hiervoor munt gebruiken.

Bijvoorbeeld door een slok muntthee te nemen en hiermee te gorgelen. Als je geen muntthee hebt kun je ook muntolie gebruiken door dit hiervan een paar druppels met water aan te lengen en hiermee te gaan gorgelen.

7. Drink brandnetels

Maak thee met brandnetels door brandnetel blaadjes te plukken en deze aan water toe te voegen dat zojuist gekookt heeft.

Laat de blaadjes minstens een minuut of 5 in het water liggen om goed te kunnen trekken.

Dit maakt de luchtwegen weer gangbaar mochten deze door bijvoorbeeld een allergie dicht zitten. Zorg er verder ook voor dat je slaapkamer goed schoon is van stof en pluisjes.

Brandnetels helpen op een natuurlijke manier tegen verschillende allergieën en ze zijn gewoon gratis in de natuur verkrijgbaar 😉

8. Met ui naar bed

Dit huismiddel tegen snurken is al erg oud. Wat je doet is een ui door midden hakken en in een schaaltje leggen. Vervolgens strooi je er wat zout overheen en zet je het schaaltje in je slaapkamer.

Zet het schaaltje zo neer dat het dicht in de buurt van je hoofd staat.

Het kan wel wat gaan stinken, maar dat moet je er dan maar voor over hebben.

heerlijk slapen

9. Spoel hier je neus mee

Door je neus met een bepaalde stof te spoelen kun je hem weer gangbaar maken, en daarmee tegelijk ook je luchtwegen.

Dit kan er voor zorgen dat je niet meer snurkt.

Maak een mengseltje van ene kopje water met daarin een halve theelepel zout en snufje baksoda. Regel een klein spuitje waarmee je het mengsel in je neus spuit.

Het kan wat onprettig aanvoelen de eerste keer, maar je bent er zo aan gewend. Als je dit toepast vlak voordat je naar bed gaat, dan blijven je luchtwegen een lange tijd vrij.

10. Smeer dit op keel en neus

Tot slot een huismiddel tegen snurken waarmee je je eigen ‘medicijn’ maakt.

Dit is hoe het werkt:

 • Maak roux door roomboter en bloem af te wegen in een verhouding 5:6.
 • Verhit dit in een pan en roer het door tot het een ‘drapje’ wordt.
 • Doe dit in een schaaltje en giet er een laagje olijfolie overheen.
 • Sluit het schaaltje af en zet het voor 2 weken op een donkere plek waar het koel is.
 • Neem daarna het mengsel en smeer dit iedere avond op je keel en rond je neus voordat je gaat slapen.

Meest effectieve aanpak tegen snurken

Bij sommige mensen kunnen oefeningen en bepaalde trucjes met voedingsmiddelen erg goed helpen.

Voor hen is een bepaald huismiddel tegen snurken dé oplossing.

Maar misschien heb je helemaal geen geduld om dergelijke huismiddeltjes uit te proberen en wil je de zekerheid van een bewezen methodiek om van je snurken af te komen. Gelukkig is ook die voor handen.

Natuurlijk moet je daar ook wel wat voor doen, maar er zijn al duizenden mensen die op deze manier geholpen zijn en nu met veel meer energie door het leven gaan.

Simpelweg omdat ze niet meer snurken (En vaak is er meer aan de hand waarom men niet goed kan slapen).

Ik heb het over de methode waarmee je in 7 stappen perfect leert slapen.

Ontdek zelf hoe deze methode werkt!

7 Stappen Methode Ontdekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.